806.000 euro voor de restauratie van de Onze-Lieve-Vrouwkerk in Kruibeke

Op 17 december 2019, over deze onderwerpen: Onroerend erfgoed

Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent 806.074,14 euro toe voor de restauratie van de Onze-Lieve-Vrouwkerk in Kruibeke. "De oudste delen van de Onze-Lieve-Vrouwkerk gaan terug tot de 15de eeuw, maar de kerk kende een bewogen (bouw)geschiedenis: afgebrand en heropgebouwd in de 16de eeuw, zijbeuken aangepast in de 17de eeuw, begin 18de eeuw ingrijpend verbouwd, gerestaureerd in 1914 maar ingestort door onvoldoende stutting en uiteindelijk heropgebouwd na de Eerste Wereldoorlog. Nu is opnieuw een dringende restauratie nodig, zodat de kerk weer kan schitteren als middelpunt van het dorpsplein van Kruibeke", zegt Diependaele.

De Onze-Lieve-Vrouwkerk in Kruibeke is dringend aan restauratie toe. Door insijpelend vocht komen er brokstukken los. Oorzaak van het insijpelend vocht is de verzwakte dakbedekking, waterafvoeren en de aansluitingen tussen de afvoeren. Daarom worden nu de gevels en de bedaking hersteld. Ook de glasramen krijgen een restauratiebeurt. 
De kerk blijft in gebruik voor erediensten. Er werden noodstellingen met netten aangebracht om de vieringen te laten doorgaan en de kerk toegankelijk te houden. 
De oudste delen van de gotische kruisbasiliek dateren uit het begin van de 15de eeuw. De volledige kerk werd in gekantrechte zandsteen gebouwd. Belangrijke cultuurobjecten in de kerk zijn het schilderij ‘De Hemelvaart van Maria’ van Gaspar de Crayer (1654) en een kerkorgel uit 1694, gebouwd door Jean-Baptiste Forceville.
 

Geschiedenis
In 1575 werd de Onze-Lieve-vrouwkerk door de Spanjaarden in brand gestoken en in 1584 heropgebouwd. Tussen 1660 en 1663 werden de zijbeuken aangepast en in 1707-1708 werden belangrijke verbouwingen uitgevoerd. De kerk kreeg in 1914 een algemene restauratie, maar stortte door onvoldoende stutwerk in en bleef onbruikbaar tot na de Eerste Wereldoorlog. Pas dan startte de wederopbouw.

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is