De kracht van verandering is : "Leren uit het verleden en investeren in de toekomst".

Op 12 september 2012

De kracht van verandering is

… leren uit het verleden en investeren in de toekomst!

 

Lieve mensen

 

Kruibeke is niet bankroet!

 

Om beter te kunnen oordelen op 14 oktober 2012 is het misschien nuttig even terug te blikken in het verleden en zo onze kansen voor de toekomst te ontdekken.

In 1983 werd het financiële dieptepunt bereikt:  een kaskrediet van 1 miljoen euro, problemen met betalingen en een begroting die niet klopte. De gelden die in kas kwamen door de fusie (Kruibeke-Bazel-Rupelmonde) werden te vlug uitgegeven en er was onvoldoende controle op de cashbetalingen door de gemeente en op het afsluiten van leningen.

 

De kracht van verandering kwam toen in Kruibeke door het nieuwe bestuur van Volksunie en socialisten.

De financiële toestand was toen zo dramatisch dat met privémiddelen de meest noodzakelijke dingen voor de gemeente werden betaald zoals een tweedehands auto, een elektrische schrijfmachine, stenen en dakpannen, kasseien tot zelfs gedeelten van lonen. We werkten écht samen. Zelfs kleine verbouwingen deden wij met de schepenen zelf. In het schepencollege zetelden immers aannemer Kris Claessens en zijn conducteur Herwig Caluwé. Dit waren fantastische jaren van onderling vertrouwen.

 

Ondanks de moeilijkheden was het één van de aangenaamste perioden van mijn legislatuur. Ik ben nog steeds dankbaar voor het vertrouwen dat ik toen kreeg van Alfons Verbruggen, een socialist in hart en nieren, maar verdraagzaam en loyaal, van zijn collega’s Staf Meirte en Herwig Caluwé, ook realistische socialisten, zeer loyaal en nadien geëvolueerd tot vrienden.

We maakten gebruik van alle mogelijke subsidiekanalen, vooral ook op het vlak van tewerkstelling. Er werd personeel aangeworven en tegelijkertijd werd bespaard door gebruik te maken van fiscale gunstregimes. Dit gaf ons de kans om met beperkte middelen  optimaal te werken. 

 

De bestekken voor aanbestedingsdossiers maakten we zelf.  We waren fier toen wij een gekregen tweedehands-tekentafel naar het gemeentehuis konden sleuren. Nadien werden bijzondere plannen van aanleg, structuurplannen en mobiliteitsplannen in eigen huis gemaakt, wat een enorme besparing betekende.

 

We konden beroep doen op gemotiveerde medewerkers, van plannenmakers tot uitvoerders; het waren voor Kruibeke gouden tijden! We konden investeren en sparen en een patrimonium opbouwen om “U” tegen te zeggen.  Ik huiver als ik hoor dat sommigen nu pleiten om deze  eigendommen te verkopen om onze gemeente zo financieel terug gezond te maken. Kruibeke is daar nog niet aan toe.

 

Indien wij de voorbije legislatuur zo creatief en dynamisch hadden kunnen verder werken, dan was Kruibeke door de werken in de polder en de uitbating van de Argexput  25 miljoen euro rijker geweest!

In onze strijd voor compensatie van de potpolder keurden wij immers een belastingsreglement goed dat toen al acht jaren bij de Raad van State lag.  Van de auditeur van de Raad van State ontvingen wij een 100% gunstig verslag, wat in normale omstandigheden tot gevolg zou hebben dat wij deze belastingen konden innen.  Door gebrek aan discretie, hebben wij deze zaak – totaal onverwacht – nog verloren.

 

Niettegenstaande deze aderlating is Kruibeke, dankzij de inspanningen uit het verleden, vandaag nog steeds financieel in evenwicht. De overschotten van vorige dienstjaren zijn wij nu aan het gebruiken. Maar failliet… is Kruibeke zeker niet!

 

Lieve mensen, vandaag hoor ik - zoals u - vertellen dat Kruibeke een diepe financiële put zou hebben. We hadden maar geen boot moeten kopen of een gebouw aan in de Scheldelei aan het veer in Kruibeke! De Westhinder is het resultaat van een Europees project, waarin onze gemeente, samen met Vlissingen en het Mercatorschip in Oostende, is ingestapt.  De aanleg van de wal rond de Graventoren en de aanlegsteiger voor passagiers in Rupelmonde zijn eveneens onderdeel van dit project.

Voor alle duidelijkheid nog dit: de provincie Oost-Vlaanderen vroeg ons om het project “Westhinder” over te nemen van een Gents initiatief. Daarvoor gaf gedeputeerde Vandermeiren (CD&V) van Oudenaarde ons toen € 50.000,00 per jaar. We konden hiermee ruimschoots de Westhinder betalen én onderhouden. Na ons bestuursakkoord met CD&V Kruibeke kregen wij van de  Oost-Vlaamse deputatie  nog slechts € 10.000,00 per jaar. Bij zo’n aderlating hoeft geen tekening gemaakt te worden...

 

De kracht van verandering door het vele onzichtbare werk.

 

Politiek wil zeggen:  zorg dragen voor – in ons geval - de gemeente.   Dat is werken, vooruitzien, creatief zijn, onderhandelen. Maar dan kan je spijtig genoeg niet overal aanwezig zijn en drummen op alle foto’s op de eerste rij te staan.

 

Lieve burger, het is soms met heel veel spijt in het hart dat wij bij vele gelegenheden niet kunnen aanwezig zijn. Je kan daar natuurlijk een prioriteit van maken, maar om dingen mogelijk te maken, moeten er middelen gezocht worden en daar moet voor gewerkt worden:  op je knieën zitten om toelagen en vergunningen in orde te krijgen; met je hoofd in je handen zit om te zoeken naar oplossingen; ’s nachts wakker liggen van de problemen van gewone mensen in de straat.

 

Problemen van mensen… het houdt nooit op: problemen tussen ouders en kinderen, werknemers en werkgevers, burenruzies, bouw-, en milieuvergunningen, drank- en drugsproblemen, de ontelbare putten in de wegen en voetpaden, hinder door werken, financiële problemen…. 

 

Maar om die problemen te helpen oplossen, daar zijn politici voor ook al is het op de meest onmogelijke momenten. Misschien wel gewoon omdat wij gekozen hebben om van mensen te houden.  Dat is het onzichtbare werk, dat wij echter  met liefde en toewijding doen. Het is dag en nacht hard werken en dikwijls ook zeer ondankbaar.

 

Wellicht  is het electoraal lonender om vaak lachend mee op een foto te staan, dan - om met de moed der wanhoop en soms letterlijk met tranen in de ogen - te blijven ijveren voor een beter Kruibeke.

 

Er is veel veranderd in Kruibeke: een generatie heeft de metamorfose meegemaakt… maar ook de problemen van de laatste jaren! We moesten werken met een coalitiepartner die meer op de rem ging staan dan bereid was om constructief samen te werken. En nochtans… vruchtbaar samenwerken kan ook in moeilijke tijden. Het verleden is daar het beste bewijs van.

De laatste zes jaar hebben U en ons geld gekost. U heeft geïnvesteerd in uw gemeente en dat zal en moet beloond worden.

 

We zullen zuinig en creatief dienen om te springen met de gemeentefinanciën.

Dat zal lukken met de ervaring uit het verleden en door een samenwerking met goedbedoelende partners.

 

De kracht van verandering nu!

 

We willen dan ook de komende  zes jaren via slim investeren, samenwerking met prive-partners en vooral in overleg met ernstige politieke partners Kruibeke eens te meer op de kaart zetten. Geen geldverslindende megaprojecten doch wel kwalitatieve en duurzame ingrepen die het leven in Kruibeke, Bazel en Rupelmonde nog aangenamer maken.

Op de eerstvolgende gemeenteraad leggen wij trouwens een begrotingswijziging ter stemming met meer positieve en hoopgevende cijfers die zullen aantonen dat Kruibeke niet failliet is!

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is