De nieuwjaarsreceptie van N-VA Kruibeke: “De afwezigen hadden ongelijk.”

Op 15 februari 2020, over deze onderwerpen: Algemeen Beleid, Burgemeester, Dimitri Van Laere, Energie en Klimaat, Zuhal Demir

Eind vorig jaar waren we met ons bestuur aan het brainstormen over onze nieuwjaarsreceptie en wie daar voor ons zou komen spreken. We waren het al snel eens dat we een sterke vrouw wilden uitnodigen. Sterke vrouwen zijn gelukkig goed vertegenwoordigd bij N-VA nationaal. Zo ging de bal aan het rollen en kwamen we terecht bij Zuhal Demir,  Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme.


We hebben lang naar dit moment toegeleefd en afgelopen zaterdag 08/02/2020 was het eindelijk zo ver! 
Iedereen had zijn beste kostuum of jurk aangetrokken, en onze organisatieverantwoordelijke Bob Ross had niets aan het toeval overgelaten. Er waren hapjes gemaakt, drankjes stonden koud en wij hadden er vooral veel goesting in! Er was veel belangstelling, meer dan we ooit hadden kunnen dromen. 


Rond 18.30 uur kwam onze gastspreker Zuhal Demir toe nadat ze er een namiddag bomen planten in West-Vlaanderen had opzitten.  Ze toonde direct wat voor een  waanzinnig sympathieke vrouw ze is door bij elk tafeltje de mensen een hand te geven en een woordje toe te spreken. Ze had ook haar man en dochtertje meegebracht want jong geleerd is oud gedaan. Zuhal mocht al meteen een kunstwerk in ontvangst nemen van Kruibekenaar  Erik Vancoillie. Het betrof Eric zijn eerste aquarel gemaakt in 1979 die onze ecologische voetafdruk symboliseert, iets wat perfect in de leefwereld van Zuhal Demir past. Een prachtig kunstwerk gemaakt door een moedig man, die miljoenen kerstkaartjes heeft gemaakt voor grote grafische bedrijven waaronder Lannoo Graphics. 
We startten onze toespraken met een voorzitterswissel. Uittredend voorzitter Raf Spinoy die zelf ook even het woord nam werd uitgebreid bedankt voor zijn jaren lange inzet voor de partij. Hij blijft zich nog steeds engageren in het bestuur, maar gaat het wat kalmer aan doen. Bedanken deden we in stijl met een bak Orval waar iedereen van het bestuur een persoonlijke boodschap voor Raf had aangehangen. Ook kreeg hij een bon van plaatselijk restaurant De Ceder om eens goed uit eten te gaan met zijn vrouw. 
Vervolgens kreeg onze kersverse voorzitter Tim Van de Manacker  het woord. Tim is 41 jaar, gedreven en heeft een positieve visie en invloed op de partij. Tim woont nog maar 10 jaar in Kruibeke maar wil zich engageren in onze partij en gemeente.  Succes Tim!
Daarna begon Zuhal aan haar toespraak over haar klimaatbeleid. Ze vertelde o.a. dat ze een half miljoen euro vrij gemaakt heeft voor kleine natuurprojecten in bebouwde omgevingen, daarnaast wil ze grote bedrijven die toch voor bedrijfswagens kiezen aanzetten om voor een wagen te kiezen met een zero CO2-uitstoot. Ook op het energievraagstuk ging ze dieper in. Haar leuze dat alles haalbaar en betaalbaar moet blijven kon op applaus van het publiek rekenen. Volgens de minister mogen we niet opnieuw de fout maken van het oversubsidiëren van de groene energiesector die daarna de factuur doorschuift naar ons, de energieverbruiker. Dan liever de jongste kerncentrales langer open houden om het aanbod van voldoende energie te verzekeren.  Na haar toespraak bedankten we Zuhal met de enige echte Polder gin en een kleinigheidje voor haar dochter Rozanne, we dachten hierbij ook aan de Kruibeekse middenstand en gingen daarvoor langs bij kinderspeciaalzaak de Springboon in Kruibeke. 


Vlaams volksvertegenwoordiger Koen Daniëls en burgemeester Dimitri Van Laere die trouwens jeugdvrienden zijn  gaven uiteraard ook nog een woordje uitleg over hun beleid. Onze burgemeester begon zijn verhaal met een woord van dank voor CD&V, die goed vertegenwoordigd waren op onze receptie. Er wordt uitstekend samengewerkt met de coalitiepartner en daar zal Kruibeke wel bij varen. Dimitri vertelde dat hij fier was dat de brouwerij, een historisch waardevol gebouw, niet tegen de vlakte zal gaan. Nu de verkoop van Duc d’O zo goed als rond is, kan gestart worden met de verhuis van het gemeentehuis naar deze site. Het huidige gemeentehuis in het centrum van Kruibeke wordt  omgevormd tot een volwaardige ontmoetingsplaats, met respect voor het gebouw en het verleden en die voldoet aan de noden van de toekomst. Onze burgemeester maakt zicht sterk dat ondanks de beweringen van sommigen het centrum van Kruibeke niet zal doodbloeden.  Daarnaast vertelde hij dat we allemaal nog veel met onze auto gaan stilstaan in Kruibeke. Er wordt namelijk de komende jaren enorm geïnvesteerd in wegeninfrastructuur. Voor de ongemakken die dit met zich meebrengt vroeg hij begrip, gezien de noodzaak van deze werken. Er staat nog heel wat op stapel, mochten er nog zijn die hier aan twijfelen, onze gemeente zal zeker niet tot stilstand komen. Wij houden u op de hoogte, zullen met u in dialoog gaan en er zal bijgestuurd worden waar nodig nadat er naar de Kruibekenaar geluisterd is.


Na de toespraken werd er nog gezellig bijgekletst  met een hapje en een drankje. 
Het was een zeer geslaagde en aangename avond met dank aan iedereen die er bij was.  


Het N-VA-Kruibeke team.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is