Een financiële analyse van de gemeente Kruibeke

Op 13 januari 2018

Eerlijk toegegeven: dit is geen sexy en makkelijk onderwerp. Wij als N-VA-fractie achten het echter nuttig om u behoorlijk te informeren omtrent de financiële situatie van onze gemeente, ook al is het ‘droge kost’.  We hopen dat u even de tijd neemt om dit door te nemen.

De gemeentelijke financiën belangen ons allen aan. Het is uw belastinggeld dat wordt gespendeerd om te voorzien in gemeentelijke infrastructuur. Na lezing kan u vooral zelf oordelen of Kruibeke financieel gezond is.

1) Wat we tot op heden vaststellen:

De investeringen die het huidige gemeentebestuur sinds haar aantreden heeft gedaan zijn minimaal.
De grootste investeringen betreffen vooral:

- kunstgrasvelden;
- containers voor de buitenschoolse kinderopvang;
- enkele wegeniswerken.

Door de lage investeringen is er op dit moment een overschot dat zich manifesteert in een budgettair resultaat van 5.827.877,13 EUR. Dit resultaat wendt het bestuur aan om te verkondigen dat Kruibeke op enkele jaren terug budgettair op sporen is gezet. Dit is echter onjuist gelet op de manifeste onderinvesteringen van de laatste jaren.

Bovendien werden verschillende leningen verlengd in duurtijd. Dit zorgt tijdelijk voor een betere kaspositie, maar is zeker geen schuldafbouw. Integendeel!

2) Wat staat er ons nog te wachten?

De grote plannen hebben zeer veel vertraging opgelopen waardoor nu, op het einde van de legislatuur, een dadendrang ontstaat. Men wil absoluut nog scoren vóór de verkiezingen.

Dit blijkt uit de meerjarenplanning die onlangs op de gemeenteraad werd voorgelegd. Voor het jaar 2018 is er een investeringsbudget voorzien van 8.920.496,55 EUR. Hierdoor is er nood aan een extra lening van 1.800.000 EUR om alles in evenwicht te houden. Er is dus geen overschot gerealiseerd zoals men verkondigt.

Het resultaat op kasbasis in 2019 zal slechts 149.711 EUR zijn! Dit tegenover 5.827.877,13 EUR in 2017.

Wat wil men nog realiseren:

- invoering Front Office / Back Office gemeentehuis: 1.250.000 EUR;
- gemeenschapscentrum: 250.000 EUR;
- wegeniswerken: 1.900.000 EUR;
- gemeentehuis Rupelmonde: 1.147.500 EUR;
- waterlopen: 700.000 EUR;
- jeugdlokalen Rupelmonde: 900.000 EUR;
- jeugdlokalen Kruibeke: 100.000 EUR;
- kerkhoven: 170.000 EUR;
- ...

Ongetwijfeld zitten hier enkele nuttige uitgaven tussen. Dat kunnen we niet ontkennen. We kunnen ons echter niet vinden in de analyse van het bestuur dat men Kruibeke terug financieel gezond heeft gemaakt.

Het blijkt nu reeds dat verschillende investeringen onrealistisch krap zijn gebudgetteerd. De werkelijke kostprijs zal hoger liggen.

3) Wat zullen de gevolgen hier van zijn?

Kruibeke zal door deze ingrepen te kampen krijgen met een zeer zware leninglast. We stellen ons opnieuw vragen bij de noodzakelijkheid van de bouw van een nieuw gemeentehuis. Dit is budgettair niet te verantwoorden, noch heeft u daar als inwoner iets aan.
Wij menen dat er andere prioriteiten zijn. Zo stellen we vast dat de bouw van een nieuwe sporthal zal worden uitgesteld.

De grootste aflossingen van de leningen zullen gebeuren tijdens de volgende legislatuur. Wat zal er in de komende jaren dan nog kunnen gerealiseerd worden? De toekomst wordt volledig gehypothekeerd. Door dit financieel wanbeleid is er bijzonder weinig marge voor onverwachte zaken of problemen.

Opletten dus met de verkiezingsbeloftes die de andere politieke partijen u zullen maken…!
 

Voor meer informatie:

Kenny Marien                                                           Dimitri Van Laere

Afdelingsvoorzitter N-VA Kruibeke                          Ondervoorzitter N-VA Kruibeke

0486/55.44.93                                                          0494/34.36.15

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is