Potpolder, grootste natuurreservaat van Oost-Vlaanderen!

Op 10 september 2021, over deze onderwerpen: Open ruimte, Ruimtelijke ordening, Zuhal Demir
Potpolder, grootste natuurreservaat van Oost-Vlaanderen, Sigmaplan, Rupelonde, Bazel, Kruibeke, over

Vlaams Minister van Natuur Zuhal Demir heeft in de Polders van Kruibeke een oppervlakte van 505,88 hectare in beheer bij Natuur en Bos erkend als natuurreservaat. Het grootste overstromingsgebied van het Sigmaplan wordt zo ook het grootste natuurreservaat van Oost-Vlaanderen. “Een grote natuurparel in de Scheldevallei met Europese topnatuur: slikken en schorren, leefgebied van de otter, kreken en rivier begeleidende bossen en dit op een steenworp van Antwerpen”, klinkt het.

Om erkend te worden als natuurreservaat moet een gebied aan specifieke voorwaarden voldoen. Zo moet het gebied belangrijke habitats en populaties van inheemse dier- en plantensoorten bezitten. Vanzelfsprekend is dat niet: de Polders van Kruibeke liggen immers in het economische centrum van Vlaanderen. Aan de ene zijde de E17, aan de andere het vrachtvervoer op de Schelde. Enkele kilometers verder ligt de Haven van Antwerpen, en dat allemaal in één van de meest dichtstbevolkte gebieden van Europa.

  Minister Zuhal Demir: “We trekken resoluut de kaart van de natte natuur in Vlaanderen. Niet in het minst omdat natte natuur een onmisbare schakel is om ons weerbaar te maken tegen de steeds frequentere extreme weerssituaties. Natuurherstel en natuurbeleving, daarin investeren we. En het ene versterkt het andere: bezoekers kunnen maximaal genieten van de natuur die er floreert, zonder de draagkracht van het gebied aan te tasten. Een win-win dus voor mens én natuur”

Voor elk erkend reservaat wordt ook een toegankelijkheidsplan opgemaakt. Dat bepaalt wat er al dan niet toegelaten is. Voor de opmaak van dit plan werd intens overlegd tussen Natuur en Bos van de Vlaamse Overheid en alle betrokken instanties. Het resultaat is een slim doordacht netwerk van paden en wegen die bezoekers op duurzame wijze laten kennismaken met de troeven van de Polders: de slikken en schorren, open waterpartijen, broekbossen en natte graslanden. Bezoekers maken kans om zeldzame vogels zoals de roerdomp, woudaap en visarend te spotten, of zelfs reeën, bevers en otters. Voor het gebied werd ook een natuurbeheerplan opgemaakt.

De toegankelijkheidsregeling kan je raadplegen op https://www.kruibeke.be/polders-van-kruibeke.

Bijlage: Afbeelding Polders van Kruibeke – Natuur en Bos

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is