Premie erfgoedproject Bazel

Op 26 augustus 2021, over deze onderwerpen: Algemeen Beleid, Beleid & financiën, Investeren, Onroerend erfgoed
Kasteel Wissekerke Bazel, erfgoedproject, van steen tot steen

Minister Diependaele investeert in Oost-Vlaams erfgoed

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele zet het licht op groen voor drie restauratieprojecten in Oost-Vlaanderen. De Vlaamse Overheid kent voor deze projecten samen een premie van 383.480,51 euro toe. “Eind 2020 wijzigden de premieregels voor onroerend erfgoed. Dankzij de standaardpremie kunnen eigenaars van onroerend erfgoed nu via een eenvoudige procedure snel een ondersteuning krijgen om hun erfgoed te onderhouden. Ik ben erg blij dat er massaal gebruik gemaakt wordt van die nieuwe regel om het erfgoed in goede conditie te houden. Dat is de beste manier om dure restauraties in de toekomst te vermijden”, aldus minister Diependaele.

 

Kasteeldomein van Wissekerke in Bazel

Kasteel Wissekerke dat op een vierkante plattegrond gebouwd is en oorspronkelijk volledig in het water stond wordt gerestaureerd. Het kasteel maakt deel uit van het project 'Van Steen tot Steen langs de Schelde'. Het doel van het project is om vier unieke toegangspoorten te ontwikkelen voor Rivierpark Scheldevallei en zo de hele streek in de kijker te zetten. Met de premie wordt het kasteel bouwkundig aangepast zodat het opnieuw een toeristische trekpleister wordt. Voor de restauratie van het kasteel kent de Vlaamse Overheid een standaardpremie van 150.000 euro toe.

 

Het kasteel van Wissekerke is één van de eerste kastelen in ons land in neogotische stijl. Het grote salon, de vestibule en de Egyptische zaal zijn opmerkelijke blikvangers in het gebouw. Het kasteel is heringericht volgens de negentiende-​eeuwse mode met als doel om de glorierijke leefomgeving van de laatste bewonersfamilie weer te geven. Het is een uitgelezen plek voor culturele activiteiten, excursies en tentoonstellingen. 

 

Meer info over het monument: https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/17639 

 

 

 

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is