U bent hier
Verbouwing 'De Brouwerij': STOP de verspilling NU!
Het standpunt van N-VA inzake de verbouwing van het gemeentehuis te Kruibeke is genoegzaam bekend: wij blijven ons verzetten tegen de megalomane plannen van het huidige gemeentebestuur.
Wat gestart is als een klein project van 30.000 euro om een Front Office-Back Officewerking te installeren, is ondertussen uitgegroeid tot een niet meer te beheersen project dat zal afklokken op een eindkost van meer dan 10 miljoen euro.
Enige duiding is hier toch noodzakelijk:
Daar waar N-VA Kruibeke initieel akkoord was om te onderzoeken of een FO-BO-werking voor de gemeente Kruibeke nuttig was, bleek echter zeer snel dat deze manier van werken helemaal niet aangewezen is voor een kleine gemeente als Kruibeke: een gemeente waar het persoonlijk contact tussen burger en ambtenaar zo laagdrempelig mogelijk dient te zijn, en waar men niet op voorhand en digitaal afspraken dient te maken om een beroep te kunnen doen op de gemeentelijke administratie.
30.000 euro, dat was het begin van het verhaal; een budget om na te gaan welke kleine aanpassingen er dienden te gebeuren aan de site ‘De Brouwerij’. Ondertussen zitten we al aan 6,8 miljoen euro voor de bouw van een nieuw gemeentehuis, annex gemeenschapscentrum. Het gemeentebestuur heeft zich door de ontwerpers op een tocht laten meeslepen en staat nu op een punt waarbij omzeggens de bestaande infrastructuur zou moeten verdwijnen en vervangen worden door een nieuwbouw.
Waarom, vraagt de Kruibeekse burger zich terecht af.
Het gemeentehuis is meer dan in orde voor de diensten die het dient te leveren.
Inderdaad, steeds meer nieuwe inzichten en reglementen zorgen er voor dat oudere gebouwen niet meer beantwoorden aan de huidige normen. Maar moet hiervoor een nieuw gemeentehuis gebouwd worden?!
Een slimme renovatie binnen de grenzen van het huidige gebouw is perfect mogelijk. Een plan hiervoor werd reeds door N-VA Kruibeke op de gemeenteraad van juni 2017 voorgelegd, waar het door de burgemeester zonder grondige bestudering aan de kant werd geschoven.
Integrale toegankelijkheid is ook een steeds maar weerkerend argument.
Het gemeentehuis dient door iedereen, dus ook door mindervaliden, integraal te kunnen worden betreden. Dat dit wordt opgelegd voor nieuwe projecten kan men nog enigszins begrijpen, maar voor bestaande gebouwen is dit larie en apekool. Indien integrale toegankelijkheid zou opgelegd worden dan kan men in heel Vlaanderen het merendeel van de publieke gebouwen maar beter afbreken en vervangen door een nieuwbouw. Bovendien is het gemeentehuis in haar huidige vorm reeds in grote mate toegankelijk voor mensen met een beperking en lijkt deze argumentatie sterk op een zoeken naar 'spijkers op laag water'.
Een andere manier van werken is ook een argument dat op tafel werd gegooid.
Men wil vrijwel alle personeelsleden van de diverse diensten in één grote ruimte laten werken, zonder vaste werkstek, met gedeelde werkplaatsen. Wie eerst komt heeft de beste plek.
Dit kan alleen maar tot frustratie leiden bij het personeel en de vraag dient gesteld of het gemeentepersoneel hiervoor werkelijk vragende partij is? Iedereen moet kunnen werken in een aangename en rustige omgeving, op zijn eigen plaats, waar de mogelijkheid bestaat om steeds terug te keren naar zijn vertrouwde plek.
Het volledige project voor het gemeentehuis en het gemeenschapscentrum is in de ogen van N-VA Kruibeke 1 groot dossier. Dit project werd doelbewust door het huidig bestuur in twee fases opgesplitst om de wet op de overheidsopdrachten te kunnen omzeilen.
De huidige stand van het dossier is zo dat er voor fase 1 slechts 1 bieding van een aannemer binnenkwam. Deze aannemer voldeed echter niet aan de vereiste kwalificaties en hij gaf een prijs die ruim 16% hoger is dan de vooropgestelde raming. Het gemeentebestuur zal de werken dan ook niet toewijzen aan deze aannemer, vernamen we via de pers.
Om het dossier toch nog vooruit te helpen heeft het bestuur beslist om nu de 2 fases terug samen te voegen, hetgeen nog maar eens bewijst dat het van in het begin 1 project is geweest! Zo wil men een betere prijs bekomen, wordt gesteld.
Door de nu al te krappe raming van 6,8 miljoen euro naar 6 miljoen euro te budgetteren, kunnen we nu al voorspellen dat de inschrijvingsprijzen de raming ruim zullen overtreffen.
Bijkomende kosten, waar voorlopig geen gewag over wordt gemaakt zijn:
- meerwerken tijdens de uitvoering van het project
- de verschuldigde BTW (21%)
- de erelonen voor architecten en andere deskundigen (11,5%)
- omgevingswerken
- meubilair
- personeelskosten
- huur- en verhuiskosten
- …
Als men met ‘gezond boerenverstand’ rekent komt men al vlug op volgende bedragen:
- de werkelijke bouwkost: 7 miljoen euro
- BTW: 1,5 miljoen euro
- erelonen: 1 miljoen euro
- omgevingswerken, nieuw meubilair,…: 0,5 miljoen euro
- …
De kaap van 10 miljoen euro zal snel genomen zijn. DIT IS TOTALE WAANZIN!
Dit gemeenschapsgeld kan beter elders gebruikt worden, daar waar het echt nodig is om te investeren in onze gemeente.
Wat is het voorstel van N-VA Kruibeke?
Ten eerste vragen wij met aandrang dat het gemeentebestuur het volledige project ‘on hold’ zet.
Het zal immers onmogelijk zijn de noodzakelijke beslissingen in dit dossier nog te kunnen nemen tijdens de huidige legislatuur. Met ‘on hold’ zetten bedoelen we niet dat het hele project dient afgeblazen te worden, maar dat er nà de verkiezingen van oktober 2018 door het (al dan niet) nieuwe bestuur, onderhandelingen kunnen gevoerd worden met het oog op eventuele aanpassingen van de plannen.
Ten tweede zijn wij er voorstander van om eerst te zorgen dat de nieuwe brandweerkazerne wordt gerealiseerd. Dit is een dossier dat in handen is van de Brandweerzone Waas. Na de realisatie daarvan zullen immers het magazijn, de kantine en de garage voor de ambulance vrij komen. Dan is het moment aangebroken om deze gebouwen af te breken en werk te maken van de modernisering van het gemeenschapscentrum ‘De Brouwerij’, het gemeentehuis en de binnenkoer. Als men deze werkwijze volgt zal er ook geen grote verhuis van het gemeentepersoneel nodig zijn indien men kiest voor een verstandige renovatie/heropfrissing van het bestaande gemeentehuis.
Ten derde zijn wij voor een verstandige en doordachte aanpassing van het gemeentehuis.
Het is perfect mogelijk, binnen de grenzen van het huidige gemeentehuis, alle diensten van zowel gemeente als OCMW een plaats te geven. Dit alles kan met een beperkt budget gerealiseerd worden.
N-VA Kruibeke wenst in te zetten op een uitstekende dienstverlening door gemotiveerd personeel in een aangename werkomgeving, waar direct contact met de burger op de eerste plaats komt. Hiervoor willen wij het gemeentehuis aanpassen aan de huidige normen, maar binnen de grenzen van wat mogelijk is in het bestaande gebouw. Wij wensen eveneens dat er respect getoond wordt voor ons erfgoed en dat al de industrieel-archeologische elementen van het gebouw ‘De Brouwerij’ bewaard blijven voor de toekomst.
Wij blikken ook vooruit naar (over)morgen en houden rekening met een eventuele fusie in de toekomst, waarbij Kruibeke absoluut geen nood zal hebben aan een megalomaan gemeentehuis.
Wij wensen geen onrealistische plannen te maken en zullen er over waken dat architecten binnen de grenzen blijven van wat hen gevraagd wordt om te ontwerpen. Wij zullen ons niet laten meeslepen op avontuurlijke tochten die uiteindelijk tot de financiële afgrond zullen leiden.
Kruibeke besturen als een ‘goede huisvader’ staat bij ons hoog in het vaandel.
Daarom eist N-VA Kruibeke dat er NU onmiddellijk een einde komt aan het zinloze reanimeren van een dossier dat al van bij aanvang gedoemd was om te mislukken. Een dossier dat nooit werd gedragen door de Kruibekenaar.
In een persbericht van 1.03.2018 staat te lezen dat de burgemeester berekend heeft dat bij stopzetting van het dossier 300.000 euro aan ontwerpkosten zullen verloren gaan. De verantwoordelijkheid hiervoor doorschuiven naar de volgende legislatuur vindt N-VA Kruibeke dan ook een vorm van chantage.