Verstandige klap?

Op 4 februari 2018

Dat we een mooi natuurgebied hebben met de Polders van Kruibeke staat buiten kijf. We kunnen er ook steeds maar meer bijzondere en zeldzame diersoorten spotten.

Nog niet zo lang geleden werd hier een zeldzame dure vogel aangetroffen: de ‘Luc Lamotius’, behorende tot de parasitaire soort van de ‘Verstandige Bos(klap)pers’.

Deze groene vogel bezit de gave om intelligentie te koppelen aan ongelofelijk talent om met bijzonder weinig geloofsbrieven een volledig gemeentebestuur mee op sleep-touw te nemen voor een dure tocht vol fantastische verhalen.


We schrijven 2013: de start van de nieuwe meerderheid die een visie wenst te ontwikkelen voor de toekomst van  Kruibeke tot 2030.
 

De VOF ‘Verstandige Klap’ wordt onmiddellijk door onze groene burgemeester onder de arm genomen en zonder enige aanstelling door het College of de Gemeenteraad start deze éénmanszaak haar begeleidingsopdracht. De ‘expert’ eist daarbij gemeentepersoneel op om zijn ‘verstandige klap’ om te zetten naar geschreven tekst. Knip- en plakwerk van bestaande teksten wordt daarbij niet geschuwd.

Kostenplaatje op twee jaar tijd: ruim 100.000 EUR!

Was dit een verantwoorde keuze?

1) In de gemeente zelf was de kennis wel degelijk aanwezig om plannen te maken en om visienota’s zelf op te stellen.
2) Het gemeentebestuur wist zeer goed dat het consultancy wou voor grote projecten en een visienota; nu verklaren dat men niet op voorhand wist dat dit zoveel zou kosten houdt geen steek.
3) Wat het meest tegen de borst stoot is de wijze waarop deze éénmanszaak zichzelf heeft laten financieren. Door kleine facturen te sturen en het werk in kleine deelopdrachten op te splitsen werd de wet op de overheidsopdrachten omzeild, waardoor ook de correcte aanbestedingsprocedure niet moest gevolgd worden.
4) Door op deze wijze te werk te gaan werden andere, waarschijnlijk zelfs beter gekwalificeerde ondernemingen, buiten spel gezet en konden zij niet meedingen naar deze opdracht.
5) VOF ‘Verstandige Klap’ werd eveneens onder de arm genomen om enkele Quick-win-subsidies te verwerven voor onze gemeente (bv. voor het Mercatoreiland, herinrichting Kapelstraat, promotie van fruitbomen,…)… Zonder resultaat! Geen enkele subsidie werd binnengehaald, maar het loon voor de consultancy hieromtrent werd natuurlijk wel betaald.

Op de gemeenteraad van januari 2018 werd deze toch wel vreemde handelswijze aangekaart door de N-VA fractie, en werd er toelichting gevraagd. De burgemeester maakt zich sterk dat “alles volgens de regeltjes is gelopen” en dat het volledige dossier door ons mag worden ingekeken. We zullen dit dan ook doen en hierover ten gepaste tijde verder communiceren.

Ons standpunt is dat, zelfs indien alles “volgens de regeltjes is gelopen”, het onverantwoord is op de uiteengezette manier te handelen.

Wij verwachten dat het gemeentebestuur de gemeente bestuurt als een goede huisvader.

100.000 EUR betalen met belastinggeld voor ondermaats werk is ontoelaatbaar en verwerpelijk.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is