Iets met jeugdlokalen en de Processie van Echternach!

Op 6 april 2021
Voorontwerp van de  jeugdlokalen van Rupelmonde

Hoe ver staat het nu met de jeugdlokalen van Rupelmonde?

En waarom moet dat zolang duren?

 

Als oud-scout herinner ik (Niki De Kimpe) mij nog perfect dat een aantal jaren nadat ik gestopt was als scoutsleider de toenmalige jeugdlokalen van de kerkfabriek door de brandweer  werden afgekeurd.

Nu 20 jaar na datum is men begonnen aan de afbraak van het gebouw.  Voor de jeugdverenigingen van Rupelmonde is er echter nog steeds geen nieuw lokaal. Er is wel een voorlopige oplossing.  

De vraag blijft echter: hoe is het mogelijk dat dit zo lang moet duren? 

Eind jaren 90 is de toenmalige partij D.E.N.E.R.T. op zoek gegaan naar een terrein waar een nieuw lokaal kon worden gebouwd en waar genoeg speelruimte ter beschikking was. Oorspronkelijk was de bedoeling dat dit op oude scheepswerf zou komen.  Dit voorstel werd destijds afgeblazen omdat het te veel lawaaihinder zou geven voor de bewoners van de nieuwe appartementen.

Het dossier is op het schap blijven liggen tot burgemeester Jos Stassen (SVK) in 2014 het dossier ter harte heeft genomen en op zoek is gegaan naar een oplossing. Het oog van de toenmalige meerderheid is daarbij gevallen op een stuk grond in de Broekstraat, toen eigendom van het OCMW, waardoor de volkstuintjes die daar lagen moesten verhuizen hetgeen voor de nodige commotie zorgde.

Omdat men op dat moment wist dat dit stuk grond vervuild was heeft men een aantal  bodemonderzoeken laten uitvoeren.  Het domein had 20 jaar (tussen 1960 en 1980) als gemeentelijk stort dienst gedaan; maar niemand kon precies zeggen wat er juist gestort was.  Op dat ogenblik was het stuk grond in 2 delen gedeeld; een stuk zwaar vervuild met een een niet afgedekte stortheuvel en een iets beter stuk waar een aantal mensen een moestuintje hadden. Dat er nog pacht op een deel van dit stuk grond was maakte de bouw van een lokaal natuurlijk niet eenvoudiger. Men had de intentie om de bovenste laag van het ‘minst’ verontreinigde deel er af te halen en daar nieuwe grond op aan te brengen. Van het zwaarst verontreinigde stuk wou men dan een parking maken.  Men was wel vergeten dat voor het saneren van een stortplaats de medewerking van OVAM nodig was.

Uit het bodemonderzoek van 2014 bleek dat het ‘minst’ verontreinigde stuk toch ook al niet te minimaliseren zware metalen bevatte.  Bovendien was het bodemonderzoek niet compleet; omdat de bodem bevroren was kon men niet dieper dan 0,5 m graven.  De sanering werd in 2015 al op 1,2 miljoen euro geraamd. De pachtproblematiek moet nog worden aangepakt maar is, volgens burgemeester Diitri Van Laere (N-VA) niet zo’n groot probleem.

Voor de bouw van het lokaal zelf werd al een volledig ontwerp opgemaakt tijdens de vorige legislatuur en werd een procedure gevoerd tot het bekomen van een omgevingsvergunning. Deze werd afgeleverd door de gemeente maar er werd beroep aangetekend bij de bestendige deputatie van de provincie Oost-Vlaanderen. Uiteindelijk werd de omgevingsvergunning afgeleverd door de bestendige deputatie maar wel met beperkingen. Het lokaal mag enkel worden gebruikt voor activiteiten van de jeugdbewegingen wat een multifunctionele inzet niet mogelijk maakt. Verder mogen er slechts 20 dagen per jaar overnachtingen doorgaan.                              Deze twee beperkingen belasten het gebouw en het gebruik ervan wel heel erg. Het wil bv. zeggen dat een lokale seniorenvereniging er geen kaartavond mag organiseren of dat een school er niet mag samenkomen om activiteiten te doen.  Bijkomend betekent dit ook dat, aangezien zich hier 2 jeugdverenigingen gaan vestigen (Scouts en Chiro) zij deze 20 overnachtingen onderling zullen moeten verdelen. Dit beperkt dus zeker het gebruik van de lokalen als kampplaats en verhindert dat de jeugdverenigingen de lokalen zouden kunnen verhuren om opbrengsten te genereren.. Tegen deze laatste beslissing werd opnieuw een procedure opgestart bij de raad voor vergunningsbetwistingen. Ondertussen is deze proceduren afgerond in het voordeel van de gemeente; de omgevingsvergunning blijft overeind. Dus in feite al een probleem minder maar het probleem inzake de bodemverontreiniging blijft. 

Blijkbaar dient de gemeente bodemonderzoeken te laten uitvoeren voor alle gemeentelijke stortplaatsen. Groot was onze verbazing dan ook dat er nog nooit een officieel bodemonderzoek werd uitgevoerd. Er zijn wel onderzoeken gebeurd maar nooit een oriënterend of beschrijvend bodemonderzoek. Van zodra dit bekend was heeft de gemeente onmiddellijk opdracht gegeven deze procedures op te starten. 

Uit het oriënterend bodemonderzoek werd bevestigd wat we allang vermoeden, de grond van het oude stort is ernstig verontreinigd met als gevolg dat er een beschrijvend bodemonderzoek diende te worden opgestart waarbij ook de aanpalende percelen worden onderzocht. 

Alle staalnamen zijn ondertussen gebeurd.  In maart wordt het resultaat hiervan verwacht. Daarna gaat het gecombineerde oriënterend en beschrijvend bodemonderzoek naar OVAM die verder zullen beslissen of er een bodemsaneringsproject dient te worden opgestart.

Naast al deze onderzoeken heeft de gemeente niet stil gezeten maar heeft verder gedacht en gezocht.  Volledige sanering blijkt geen haalbare kaart; de kosten hiervoor worden geraamd op € 1.200.000 tot € 1.700.000.  Het klassieke afdekken zou nog steeds een kost van € 300.000 met zich meebrengen. 

De piste die nu het meest haalbaar lijkt is het voorzien van een bovenafdek in combinatie met een reststroom kwaliteit bouwstof.  De kost hiervan wordt geraamd op zo’n € 150.000,00. Deze techniek is dezelfde als die die gebruikt is voor de aanleg van de ringdijk van het Gecontroleerd Overstromingsgebied. Op die manier kan er ook aan landscaping worden gedaan waardoor we het oude stort kunnen ombouwen tot een groene en veilige speelruimte die aansluit bij de jeugdlokalen. 

Het is voor onze burgemeester van essentieel belang dat deze oude stortplaats niet gewoon afgesloten wordt met een groot hek.  Deze ruimte moet mee deel uitmaken van het grotere geheel.

Let wel op de gemeente denkt en werkt verder maar alles zal afhangen van het resultaat van het bodemonderzoek en de gevolgen die OVAM hieruit trekt. 

Dit dossier is zeker geen mooie erfenis en men had betere keuzes kunnen maken in het verleden maar we blijven verder werken aan de toekomst van onze jeugd en onze gemeente. 

Aangezien we toch voor de saneringsplicht inzake de gemeentelijke stortplaatsen staan probeert de gemeente om van 2 zaken (saneringsplicht en jeugdlokalen-problematiek) 1 dossier te maken: we lossen het probleem van het stort op en we zorgen voor een nieuw jeugdlokaal.

Mobiliteit zal in dit geval geen groot probleem zijn. De visclub is bereikbaar via de Blauwe Gaanweg of de Ganzemeerstraat. De twee scholen zijn ook bereikbaar via andere routes. De voorziene sportzone komt er niet meer dus daar is geen extra verkeer van te verwachten. De mensen die de oude scheepswerf dienen te bereiken komen meestal ook niet via dat deel van de Broekstraat. Extra verkeer van het jeugdlokaal zelf moet meevallen, ik verwijs hierbij naar het jeugdlokaal in Bazel waar er ook geen problemen zijn.

Op termijn is het ook de bedoeling om het gewestelijk ruimtelijke uitvoeringsplan inzake het waterbergingsgebied, waar de site van het nieuwe jeugdlokaal invalt, aan te pakken. Hierdoor zullen we bepaalde zones kunnen herbestemmen waardoor er terug meer mogelijk wordt. Op die manier hopen we de strenge restricties die nu werden opgenomen in de omgevingsvergunning terug te kunnen versoepelen waardoor er een meer functionele inrichting en bestemming van deze jeugdlokalen mogelijk wordt. 

Dit is een werk van lange adem, we zorgen eerst dat de lokale jeugdverenigingen verder kunnen.

Het is niet de mooiste erfenis van vorige besturen maar we zoeken naar een financiële oplossing voor de sanering van de grond en hopen dat de plannen die op tafel liggen zo snel mogelijk kunnen uitgevoerd worden. 

Dit dossier zal zeker niet in een vergeethoek belanden, we nemen onze jeugd absoluut ter harte in een goede, degelijke en lange termijn keuze. Samen met onze coalitiepartner CD&V blijft N-VA er voor gaan zonder loze beloften te doen!

 

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is